5 tips vid korr och feedback till en reklam- och kommunikationsbyrå

5 tips vid korr och feedback till en reklam- och kommunikationsbyrå
april 15, 2021 NOEGO
In Artiklar

Korra, korrläsa eller korrekturläsa, hur man än skriver det ska man inte glömma bort vikten av enkel och lättförståelig feedback. När man rättar en text är det viktigt att man ser detaljer och att det görs ordentligt. När du jobbar med en byrå bör korrekturen göras direkt i PDF:en för en säker och effektiv process. Förutom det finns det flera saker att lägga på minnet – som våra fem tips här nedan.

  1. Läs sakta.

Ingenting blir korrekt om man gör det för fort. Ta det lugnt och läs långsamt, annars är det lätt hänt att du rättar fel. Viktiga saker att kolla på är stavning, syftningsfel, skiljetecken, sifferuttryck och förkortningar.

  1. Ta en mening i taget.

Ofta tänker man att helheten ser bra ut men missar detaljerna. Vad säger egentligen den grammatiska regelboken? Var ska skiljetecknet vara? Skriver man enda eller ända? Och vad är egentligen skillnaden på var och vart?

  1. Använd dig av praktiska verktyg.

När du jobbar med en byrå bör du använda dig av verktyg som finns för att förenkla din korrekturläsing. Ett exempel är kommentatorsverktyget i Adobe Acrobat där du kan lägga in dina korrekturändringar direkt i PDF:en. Där hittar du den gula markeringspennan och notisar. Den gula markeringspennan är bra att använda då den tydligt visar exakt var korrekturet ska göras. Notisen är bra att använda om det gäller en ändring av ett större område, exempelvis om man vill byta bild eller en hel tabell.

Förutom det kan flera gå in och göra ändringar i samma dokument med alla korr samlade på ett och samma ställe. Att använda dessa hjälpmedel gör att korrekturen blir lättare att förstå och sparar tid för både dig och byrån.

  1. Dubbelkolla det du är osäker på.

Slå upp ord du är det minsta osäker på – och gör det i SAOL, Svenska Akademins ordlista. På så vis kan du vara säker på att det blir korrekt.

  1. Läs högt.

Öronen hör det ögonen inte ser. Genom att läsa texten högt för dig själv eller för någon annan kan du höra vad som fungerar och inte.

Dessutom gjorde vi ett test för att se hur uppmärksam du är. Missade du att vi skrev ’’korrekturläsing’’ mitt i texten? I så fall är det inte konstigt då hjärnan gärna vill översätta till ett mer begripligt ord. Därför är det så viktigt att du är noggrann i din korrekturläsning.